• Schoolvmanthutrt 1453x554c2

   

  Actie: volg een meerdaagse scholing in 2018
  en ontvang € 50,00 korting voor een meerdaagse
  naar keuze in 2019.

  Lees meer

 • Home slider manuele therapie classic

   

  Nascholings-
  programma 2018

  Lees meer

 • Naschool 1453x554e1

  Manueel therapeut
  bij u in de buurt?

  Lees meer

School voor Manuele Therapie Utrecht<p>&nbsp;</p>

School voor Manuele Therapie Utrecht

 

School voor Manuele Therapie Utrecht

Bijscholing en nascholing

Geaccrediteerde scholing voor fysiotherapie, oefentherapie, podotherapie, podologie en manuele therapie.

Lees meer

Manuele therapie Utrecht

Gericht op het hele bewegingsapparaat, behandeling van bewegingsketens. Een aanpak die aansluit bij de huidige vraag van patiënten.

Lees meer

Opleiding, module of cursus

Praktijkgericht onderwijs. Direct toepasbaar in de praktijk. Specialiseren met een korte module of in je eigen tempo opleiden tot manueel therapeut.

Lees meer

Therapie en therapeuten

Een behandeling, hoe gaat dat? Bekijk hier een korte demonstratie om een indruk te krijgen van de rustige, mobiliserende techniek. Zowel voor therapeuten als voor patiënten.

Lees meer

 

De methode is uniek in de manuele behandeling van alle gewrichten in het menselijk lichaam: tenen, voeten, enkels, onderbeen (fibula) en knieën, heupen, de wervelkolom, ribben, schoudergordel, elleboog en onderarm, pols-/handgewrichten, vingers, de schedel en de kaak. Dat biedt perspectief voor een veelheid aan klachten dat kan worden behandeld. Of je nu de opleiding volgt, een enkele module of een cursus, je leert altijd 'keten denken' én behandelen van de beweegketen.

Zes verschillende modules kunnen stuk voor stuk als bijscholing worden gevolgd. Tezamen vormen ze de opleiding tot manueel therapeut:

Lage rug, SI en heupklachten.

Nekklachten en brachialgie.

Cephale klachten: kauwstelsel, hoofdpijn en duizeligheid (na het volgen van de module nekklachten en thoracale klachten).

Thoracale en schouderklachten (inclusief ribben).

Elleboog, onderarm, pols- en handklachten: Tenniselleboog, CANS / RSI.

Hardloopblessures (onderste extremiteit). 

De modules kunnen in willekeurige volgorde worden gevolgd (met uitzondering van de module Cephale klachten). Je kan zelf kiezen wanneer je de modules gaat doen. Via de pagina nascholing kun je je aanmelden voor de module van jouw keuze. Na het doorlopen van een module ontvang je een certificaat.

Inhoud Module

Elke module bestaat uit de volgende onderdelen:
Praktijklessen: leren uitvoeren van zachte behandeltechnieken.
Praktijk onderzoek: meten en analyse van de bewegingsvoorkeur, het gebruik van (evaluatieve) meetinstrumenten.
Analyse van klachtenbeelden.
Theorie bewegingsgedrag van gewrichten in de keten: rol van fascia en bindweefsel in relatie tot neurologie, orthopedie en biomechanica.
Klinisch redeneren: Welke bewegingen zijn beperkt en gevoelig en welke differentiaal diagnostiek bestaat er? Wanneer is er een indicatie voor manuele therapie?

Lesschema & studiebelastingsuren

Elke module beslaat 8 (±2) dagen op de school. De les start om 09.30 uur en eindigt om 16.30 uur. Het aantal contacturen per module is gemiddeld 48 uur, het aantal zelfstudie uren ongeveer 24 (één en ander afhankelijk van het aantal lesdagen). De modules worden gegeven in de vorm van praktijkcolleges, hoorcolleges en weblectures (online video, zowel ter voorbereiding als naslag).

Toetsing losse modules

Als je dat wilt, kun je de afgeronde module toetsen, maar dit is niet verplicht. Ieder kwartaal staan er toetsdagen gepland. Kijk voor de data en de kosten op de kalender. Je kan ook stage plannen. Voor wie de opleiding wil volbrengen, is het behalen van een aantal toetsen noodzakelijk om toegang te krijgen tot de afsluitende stage-module en de Proeve van bekwaamheid. 

Cursussen

Momenteel hebben we 1 cursus, gericht op de enkel en de voet. Deze cursus beslaat 3 dagen en kan gezien worden als een module in het klein. De cursus 'enkel en voet' is eerder ontwikkeld op verzoek van podotherapeuten en dient als aanvulling op de door hun geboden behandeling. Inmiddels wordt deze cursus ook gevolgd door fysiotherapeuten, fysio/manueeltherapeuten en podologen. 


 • "De anatomie in vivo en biomechanica is niet anders, maar het wordt op een hele andere manier toegepast in de handgrepen, zeer interessant ook voor mij als podotherapeut."
 • "De functionele morfologie is wel even omschakelen, maar als het eenmaal helder is, is het heel logisch."
 • "Handgrepen erg interessant!"
 • "De andere inzichten t.a.v. de bewegingen in de vlakken maken het voor mij heel interessant."
 • "Na de vorige cursusdag heb ik meteen de behandeling van de enkel en de voet bij mijn patiënten toegepast. Het gaf bij iedereen resultaat."
 • "Goede docenten zo uit de praktijk, gehele cursus door een goede uitleg."
 • "Je moet je hoofd erbij houden, het is niet makkelijk en ik moest wel even nadenken over de bewegingsassen."
 • "Je leert alle gewrichten behandelen, dus ook in de handen en de voeten."

De School voor Manuele Therapie Utrecht, geaccrediteerde bijscholing en nascholing voor:

fysiotherapeuten  (BOCK, KNGF, Keurmerk fysiotherapie)

oefentherapeuten Cesar / Mensendieck  (ADAP, KP, VvOCM)

podotherapeuten  (ADAP, NVvP)

podologen  (LOOP, Kabiz)

manueel therapeuten  (VMT).

Wordt een completere therapeut door je te specialiseren met één of meer modules. Een overzichtelijke tijdsinvestering tegen behapbare kosten, hoog niveau onderwijs maar zonder 'master' eisen. Leer gewrichten behandelen en wat je daarmee kunt bereiken voor je patiënten.

Programma en aanmelden via de pagina nascholing.

Volg ons op Facebook en wordt op de hoogte gehouden van nieuwe cursussen en ontwikkelingen: facebook School voor Manuele Therapie.