“Dit zou meer uitgedragen moeten worden”

jul 19, 2022

Onder onze deelnemers bevinden zich naast fysio- en oefentherapeuten, geregeld manueel therapeuten van een andere ‘school’. Gewend om met de handen te werken, maar heel anders dan wat wij doen. De reacties die we van deze manuele collega’s krijgen zijn collegiaal, enthousiast en bemoedigend. “Wat een mooi vak!” en “Dit zou meer uitgedragen moeten worden” zijn de mooiste. Vooraf aan een aanmelding beantwoord ik telefonisch wel eens vragen van een geïnteresseerde collega. In zo’n gesprek komt soms vanzelf een verschil in werkwijze aan het licht. Illustratief is de opmerking dat de therapie na een manuele handeling of correctie pas eigenlijk begint. De nadruk ligt op het doen van oefeningen.

Hoe wezenlijk anders is onze aanpak, ook op dit onderdeel. De manuele behandeling is de therapie. Het succes schuilt niet in hoofdzaak op de oefeningen die een cliënt doet na een (eenmalige) manuele behandeling. Natuurlijk afhankelijk van de aard van de klacht, maar gemiddeld zijn er vier behandelingen nodig, waarbij elke behandeling wordt ingevuld met manuele (passieve) behandeltechnieken. Niet één gewricht of wervel, maar een heel beweginspatroon wordt aangepast. Oorspronkelijke bewegingspatronen worden opnieuw mogelijk gemaakt, de harmonie van elk gewricht afzonderlijk en in de gehele keten wordt hersteld: alle wervels van de wervelkolom, gewrichten van de tenen tot en met de heup, van bovenrug en schoudergordel tot de pols.

Dit wordt beschouwd als een voorwaarde voor weefselherstel en een bijdrage aan het succes van actieve oefentherapie (als dat nog nodig is). Zonder goed functionerende gewrichten, is het doen van oefeningen een soort vechten tegen de bierkaai. Dat zie je terug in de praktijk. Oefeningen werken alleen zolang ze worden gedaan en het verwordt daarmee een soort symptoombestrijding.

Ons bij- en nascholingsaanbod tot medio 2023 staat online. In elke module leren we je mobiliserende behandeltechnieken (geen manipulaties) en we moedigen je aan deze direct na iedere lesdag toe te passen. Je leert geen trucje, maar een vaardigheid. Je stelt het peri-articulaire weefsel, met name colllageen bindweefsel in ligamenten, in staat te ‘leren’ van de uitgevoerde bewegingen.

Aanmelden en betalen gaat snel en gemakkelijk online via iedere module naar keuze. Alle modules zijn toegankelijk voor fysiotherapeuten, oefentherapeuten en manueel therapeuten. De Lage rug module en de Voet en enkel module is ook beschikbaar voor podotherapeuten.