Opleiding Manuele Therapie

Modulaire vakopleiding tot Manueel therapeut

De School voor Manuele Therapie Nederland ontwikkelt een opleiding in de vorm van modules. In totaal zijn dit 7 modules, gevolgd door een afsluitende stagemodule. Momenteel kunnen er 4 modules gevolgd worden. Het is de verwachting dat in 2022 de overige modules actief zullen zijn. In iedere module is veel aandacht voor de uitvoering van zachte behandeltechnieken, het praktijkonderzoek en de analyse van klachtenbeelden. Ook het bewegingsgedrag van gewrichten in de keten en het klinisch redeneren komen aan bod. De mechanische samenhang tussen gewrichten in een bewegingsketen speelt een belangrijke rol in de hele opleiding.

Bent u op zoek naar nascholing / bijscholing voor afgestudeerde Manueel therapeuten, klik dan hier

De opleiding volgens de SMTN bestaat uit:

  • Zeven modules die samen het hele lichaam beslaan:
  • Stagemodule;
  • Toetsing (theorie en praktijk) van de modules;
  • Een portfolio van verwerkte opdrachten;
  • Eindtoets.

Wanneer je deze onderdelen met voldoende resultaat hebt afgesloten ontvang je het diploma manuele therapeut.

De zeven modules betreffen:

  1. Lage rug-, SI- en heupklachten
  2. Nekklachten en brachialgie
  3. Heup, knie, onderbeen (fibula) en enkel (verwacht in 2022)
  4. Thoracale en schouderklachten (inclusief ribben)
  5. Elleboog, onderarm, pols- en handklachten (verwacht eind 2021)
  6. Cephale klachten: kauwstelsel, hoofdpijn en duizeligheid (na de modules nekklachten en thoracale klachten) (verwacht in 2022)
  7. Voet en enkel

De aangeboden modules kunnen (op één module na) in willekeurige volgorde worden gevolgd. Zo bent u eigenaar van uw eigen leerproces.

Inhoud Module

Elke module bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Praktijklessen: leren uitvoeren van zachte behandeltechnieken.
  • Praktijk onderzoek: meten en analyse van de bewegingsvoorkeur, het gebruik van (evaluatieve) meetinstrumenten.
  • Analyse van klachtenbeelden.
  • Theorie bewegingsgedrag van gewrichten in de keten: rol van fascia en bindweefsel in relatie tot neurologie, orthopedie en biomechanica.
  • Klinisch redeneren: Welke bewegingen zijn beperkt en gevoelig en welke differentiaal diagnostiek bestaat er? Wanneer is er een indicatie voor manuele therapie?

Lesschema & studiebelastingsuren

Elke module beslaat 8 (±2) dagen op de school. De les start om 10.30 uur en eindigt om 17.30 uur. Het aantal contacturen per module is gemiddeld 48 uur, het aantal zelfstudie uren ongeveer 12 (één en ander afhankelijk van het aantal lesdagen). De modules worden gegeven in de vorm van praktijkcolleges, hoorcolleges en weblectures (online video, zowel ter voorbereiding als naslag).

Toetsing

Na telkens 2 modules volgt een toetsmoment, bestaande uit een theorie- en een praktijkgedeelte.
Deze toetsing vindt plaats op geplande toetsdagen, die regelmatig georganiseerd worden. Uiterlijk op de toetsdag lever je je portfolio in. Dit zijn de uitwerkingen van alle opdrachten van de module. Voor een toetsing schrijf je je vooraf in. Wanneer een onderdeel onvoldoende is, kan er eenmaal worden herkanst. Alleen aan een herkansing zijn kosten verbonden.

Eindtoets

Na het met goed gevolg afleggen van alle toetsen en de stage vindt de eindtoets plaats.

Doelgroep

Afgestudeerde fysiotherapeuten en oefentherapeuten.

Het diploma

Wanneer je alle onderdelen met voldoende resultaat hebt afgerond, ontvang je het diploma Manuele Therapie. Fysiotherapeuten en oefentherapeuten kunnen zich met het diploma Manuele Therapie registreren bij de VMT (Vereniging van manueel therapeuten).

Kosten

De kosten per module is afhankelijk van de duur van een module. Voor een actueel overzicht verwijzen wij u naar het overzicht van de modules en cursussen op de homepage. De SMTN kent een BTW-vrijstelling volgens de richtlijnen van het CRKBO.

Organiserende instantie

De cursuslocatie is de School voor manuele Therapie Nederland, PC Staalweg 50, 3721 TJ Bilthoven, 06-20 16 34 21.De cursus staat onder leiding van Dhr H. Leopold MMT, docent aan de school voor Manuele Therapie Nederland. Daarnaast zijn er gastsprekers Drs H. Oonk en Dhr P. van der Meer. Het docententeam bestaat uit docenten verbonden aan de school voor manuele therapie Nederland o.a. Dhr P. Akkerman, Dhr F. Eising en Dhr. F.van Glabbeek.

Contact

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot mw. Brigitte van Dijk  via info@manueletherapie.nl of door gebruik te maken van ons contact formulier.

Erkend door:

Cursussen / Modules

[et_pb_shop type=”product_category” posts_number=”4″ include_categories=”25″ columns_number=”4″ _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_shop]